Turvallisuus ennen kaikkea!

Golf on hauskaa, mutta siihen liittyy myös vastuuta. Mailat ja pallot ovat kovia ja voivat pahimmassa tapauksessa aikheuttaa vakaviakin vammoja. Siksi emme saa milloinkaan vaarantaa turvallisuutta. Pyri aina asettautumaan niin, ettet osu kanssapelaajiesi lyöntilinjalle. Ota huomioon myös ne, jotka liikkuvat radan reunassa tai ulkopuolella, kun asetut lyömään.

Onnettomuuksia välttääksemme toivomme sinun tutustuvan Suomen ja Ruotsin Golfliiton ohjeisiin.

Kun asetut lyömään
On tärkeätä, että pelirutiinisi takaavat riskittömän lyönnin.

Tässä muutamia perusohjeita:

 • Varmista, että edellä menevät pelaajat, kenttähenkilökunta tai muut mahdolliset ihmiset ovat tarpeeksi etäällä.
 • Varmista, että kukaan ei ole svingisi tiellä ja varmista se myös koelyöntejä tehdessäsi.
 • Varmista, että vinottain edessäsi olevat kanssapelaajat tietävät, milloin aiot lyödä.
 • Jos pallon tulee lentämään sellaiseen paikkaan, johon ei ole näköyhteyttä, täytyy jonkun ryhmän jäsenistä siirtyä näyttämään, milloin voit lyödä.
 • Pelaajat ovat vastuussa myös kenttähenkilökunnan turvallisuudesta. Kentänhoitajalla on kentällä aina etuoikeus. Voit jatkaa pelaamista vasta, kun hän on atanut siihen luvan esimerkiksi heilauttamalla kättään.
 • Jos haluat ilmoittaa kenttähenkilökunnalle, että haluat lyödä, nosta kätesi ylös ja odota pelilupaa. Jos et saa pelilupaa, kun olet nostanut kätesi ylös, sinulla ei ole oikeutta lyöntiin ennen kun peliväylä on vapaa.
 • Mikäli pallo kaikista varotoimista huolimatta, on vaarassa osua muihin pelaajiin tai ulkopuolisiin, pelaajan täytyy viipymättä huutaa kovaa ja selkeästi ”FORE”.

Älä pelaa ukonilmalla! Keskeytä peli etsiydy suojaan, mikäli salamaniskun uhka on olemassa.

Kun etsit golfpalloa
Rutiinit, joilla varmistat muiden pelaajien turvallisuuden:
1. Etsi pallo ja tunnista se.
2. Jos palloa ei heti löydy:

 • Tarkista, onko takaa tueva ryhmä jo odottamassa.
 • Jos on, anna pelilupa nostamalla kätesi selvästi ylös ja odota samanlaista merkkiä vastaukseksi.
 • Jotta oma ryhmäsi voi siirtyä suojaan, ilmoita myös pelitovereillesi, että olet antanut takaa tuleville peliluvan käsimerkillä.

3. Jos takaa tulevaa ryhmää ei näy:

 • Aseta golfbägi näkyvälle paikalle väylälle merkiksi siitä, että etsit palloa.
 • Pidä silmällä takaa tulevaa ryhmää ja anna tarvittaessa pelilupa kättä nostamalla.

Linkki Suomen Golfliiton sivulle turvallisuus.

Etiketti
Golfia pelataan useimmititen ilman tuomarin tai vastaavan valvontaa. Peli perustuu pelaajan huomaavaisuuteen kunnioittaen toisia pelaajia ja noudattaen sääntöjä. Kaikkien pelaajien tulee aina käyttäytyä hyvien tapojen mukaan, osoittaa kohteliaisuutta ja urheilullisuutta, riippumatta kilpailutilanteesta.

Golfin etikettiin kuuluu myös kentästä huolehtiminen. Ennen kuin lähdet bunkkerista, tulee sinun tasoittaa haravalla kuopat ja jalanjäljet. Sinun tulee korjata huolellisesti lyöntijälkesi väylällä, pallon ajastulojäljet griinillä ja mahdolliset muut vauriot, jotka sinä tai joku muu ovat aiheuttaneet.

Pelivauhti
Kierros Pietarsaaren Golfilla kestää keskimäärin 4 tuntia 20 min. Etuysin kiertämiseen menee noin kaksi tuntia, takaysin kiertämiseen saat varata noin 2 tuntia 10 min. Kokonaisaikaan on laskettu mukaan 10 minuutin tauko klubitalolla. Seuraa pelivauhtiasi! Kannustamme noudattamaan golfetikettiä, joten annathan sopivissa kohdissa ohitustilaa nopeammille ryhmille.