Du visar för närvarande Världshandicapsystemet 2020

Den 19 februari 2020 införs nya handicapregler i Finland. Nedan finns länkar där du hittar fakta om hur det fungerar, vad det innebär för dig och svar på vanliga frågor.

 

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS astuu voimaan 19.2.2020
Golfia pelataan maailmanlaajuisella tasoitusjärjestelmällä vuodesta 2020 alkaen. Muutos on merkittävä, sillä tällä hetkellä käytössä on kuusi järjestelmää. Suomessa uusi järjestelmä otetaan käyttöön 19.2.2020.

Pelaajan ei tarvitse tehdä mitään vaan siirtyminen tapahtuu automaattisesti.

Suurin muutos suomalaisille tulee olemaan se, että eri tasoitusryhmät poistuvat ja kaikkien tasoitus lasketaan samaan tapaan keskiarvolaskentana. Laskennassa huomioidaan 20 viimeisintä tasoituskierrosta, joista lasketaan kahdeksan parhaan kierroksen keskiarvo. Tasoitus voidaan laskea myös pienemmästä kierrosmäärästä, ja uusille tai golfin pariin palaaville pelaajille riittää yksi kierros.
Muutos vaikuttaa golfareihin eri tavoin – osalla tasoitus pysyy samana, osalla nousee ja joillain laskee. Kaikki kuitenkin saavat tasoituksen.
Siirtyminen tapahtuu automaattisesti tietojärjestelmien toimesta 19.helmikuuta, jolloin uusi tasoitus on näkyvissä seurajärjestelmissä ja eBirdie-sovelluksessa.

Lisää joustavuutta

Keskiarvolaskentaan perustuva järjestelmä on entistä joustavampi ja reagoi nopeammin pelaajan tason muutokseen. Jatkossa jokainen voi pelata tasoituskierroksen perinteisten 9 ja 18 reiän lisäksi myös 10-17 väylän mittaisena – eli jos ehtii vain 14 väylää ennen pimeän tuloa, lasketaan tasoitus sen perusteella. Tasoitukset ovat myös vertailukelpoisia missä päin maailmaa tahansa.
Ajantasaisen tasoituksesi ja tasoitushistoriasi näet eBirdie-sovelluksestasi. Lisätietoa ja latausohjeet Golf.fi-sivuilla.

WHS:N PERUSASIOISTA

WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä kierroksestasi. Näet tarkan tasoituksesi eBirdie-sovelluksesta (19. helmikuuta 2020 alkaen).

Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.

Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi edelleen olla pistebogey-sarjoja.

Ei rekisteröitymistä etukäteen. Sinun ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.

Hyväksytyt pelimuodot. Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par/Bogey.

UUDEN JÄRJESTELMÄN HYÖTYJÄ

Oikeudenmukaisempi. Maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän (WHS) keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Lyhyempiä kierroksia. Uudessa tasoitusjärjestelmässä kaikkien golfarien, tasoituksesta riippumatta, on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia aina 9-reiän kierroksista alkaen. Tämä sopii erityisesti heille, jotka ajankaytön vuoksi suosivat lyhyempiä kierroksia.

Maailmanlaajuisuus. WHS yhdistää golfaavan maailman tehden tasoituslaskennan perusperiaatteista samat ympäri maailman. Esimerkiksi ulkomailla pelatessasi muista maista olevien golfarien kanssa teidän tasoituksenne lasketaan samoin perustein.

Kolme tavallista kysymystä

”Mitä tasoitukselleni tapahtuu siirtymässä?”
On vaikea tarkasti ennustaa, kuinka uusi maailmanlaajuinen tasoituksesi tulee vastaamaan nykyistä EGA-tasoitustasi. Tasoitus voi muuttua korkeammaksi tai matalammaksi, mutta se voi myös pysyä ennallaan.
Pelaajat, joiden tasoitus on ollut viime aikoina nousussa, saavat yleisesti ottaen nykyiseen tasoitukseen verrattuna korkeamman WHS-tasoituksen.
Tasoitusjärjestelmä on aina riippuvainen syöttämistäsi kierroksista. Jos sinulla on tapana rekisteröidä sekä huonot että hyvät tasoituskierrokset, sinulla on todennäköisesti hyvin todenmukainen tasoitus pelitaitoosi nähden. Siinä tapauksessa muutoksen voi olettaa pysyvän maltillisena, kun saat uuden tasoituksesi.

”Mitä tapahtuu, kun minulla on vähemmän kuin 20 rekisteröityä tasoituskierrosta siirtymään mennessä?”

Siinä tapauksessa keskiarvo lasketaan niistä tasoituskierroksista, joita sinulla on tasoitusrekisterissä. Mukaan otettavien tasoituskierrosmäärä määräytyy siihen tehdyn taulukon mukaisesti. Jos tasoituskierrosten määrä on lähellä nollaa, säädetään tasoitusta yhdellä tai kahdella lyönnillä. Jos sinulla on tasoitusrekisterissäsi alle 20 kierrosta, järjestelmä lisää sinulle yhden keinotekoisen kierroksen, joka vastaa sinun nykyistä EGA-tasoitus + 2 lyöntiä. Sitä käytetään osana laskentaa ja sen tarkoituksena on tasoittaa tasoituksen liian suurta vaihtelua tasoituskierrosten määrän ollessa vähäinen.
Jos osaltasi ei ole saatavilla tasoituskierroksia, laskentajärjestelmä ja keinotekoinen tasoituskierros varmistavat, että uusi WHS-tasoituksesi tulee olemaan sama kuin nykyinen EGA-tasoituksesi.

”Miksi tasoitukseni nousi hyvän kierroksen jälkeen?”
Tämä on keskiarvolaskennassa mahdollista, mutta harvinaista. Toisaalta yhden tai useamman huonon kierroksen jälkeen tasoitus voi edelleen pysyä samana tai jopa parantua – riippuen millainen kierros ”tippuu” pois kahdenkymmenen viimeisen joukosta.